Despre Analiza Tranzactionala
Despre Analiza Tranzactionala

 

Analiza Tranzactionala (AT) este o teorie a personalitatii si o metoda de psihoterapie sistemica pentru dezvoltare si schimbare personala.


 
 


Eric Berne (1910 – 1970) este cel care a pus bazele acestei terapii. El a introdus modelul starilor Eului (Parinte – Adult - Copil), precum si concepte ca Scenariul de viata, Joc psihologic, Copil interior, ce au patruns cu usurinta in limbajul cotidian.

 

Ca teorie a personalitatii, AT ofera o imagine asupra modului in care oamenii sunt structurati din punct de vedere psihologic.

 

Elementul de baza in AT este modelul starilor Eului (modelul PAC). Acest model ne ajuta sa intelegem cum functioneaza oamenii, cum isi exprima personalitatea in plan comportamental.

 

O stare a Eului este un set de comportamente, ganduri si sentimente inrudite. Este modul in care ne manifestam o parte a personalitatii noastre intr-un anumit moment.

 

Spunem ca ne aflam in starea de Adult a Eului atunci cand gandurile, sentimentele si comportamentele noastre sunt o reactie la ceea ce se petrece in jurul nostru in situatia prezenta, “aici si acum”, utilizand toate resursele aflate la dispozitia noastra ca persoane mature.

 

Atunci cand ne comportam, gandim si simtim intr-un mod care copiaza pe cel al parintilor nostri sau al altor figuri parentale semnificative, spunem ca ne aflam in starea de Parinte a Eului nostru.

 

Atunci cand reluam moduri de comportament, gandire si simtire pe care le foloseam cand eram copii, spunem ca ne aflam in starea de Copil a Eului nostru.

 

Starile eului sunt despartite simbolic de o granita semipermeabila, care permite energiei psihice sa circule de la o stare la alta.

 

Cand comunicam putem alege sa ne adresam celorlalti din oricare dintre cele trei stari ale Eului nostru. La randul lor, ceilalti pot sa ne raspunda din oricare din starile Eului lor. Acest schimb de comunicari poarta numele de tranzactieFolosirea modelului Eului pentru a analiza secventele unei tranzactii reprezinta analiza tranzactionala propriu-zisa.

 

AT ofera o teorie a dezvoltarii copilului. Conceptul de scenariu de viata explica modul in care tiparele noastre actuale de viata isi au originea in copilarie. Uneori, in viata de adult continuam sa actionam conform acelorasi tipare si strategii din copilarie, chiar daca rezultatele se dovedesc neproductive, autodistructive sau dureroase.

 

Ca si copii, am ales un anumit scenariu de viata pentru ca acesta reprezenta cea mai buna strategie pe care o puteam elabora pentru a supravietui si a obtine ceea ce doream de la o lume care parea deseori ostila.

 

Pentru a ne realiza pe deplin potentialul de oameni maturi, avem nevoie sa ne reactualizam strategiile de raspuns in fata vietii pe care ni le-am stabilit in copilarie si sa le inlocuim cu altele noi, mai eficiente si mai constructive. In limbaj AT, acest lucru inseamna sa iesim din scenariul din copilarie si sa ne castigam autonomia.

 

AT se bazeaza pe cateva premise filosofice umaniste:

 

·  In esenta toti oamenii sunt OK.


·  Toti oamenii au capacitatea de a gandi.


·  Toti oamenii isi hotarasc singuri destinul si aceste decizii se pot modifica.

 

In concluzie, oamenii se pot schimba si pot decide asupra propriului destin prin inlocuirea modelelor de gandire, simtire si comportament din scenariul de viata asumat in copilarie. Daca unele dintre deciziile noastre din copilarie produc rezultate neplacute in viata noastra ca adulti, putem identifica aceste decizii timpurii si le putem inlocui cu altele noi, mai adecvate.


Noi suntem singurii raspunzatori de propriile noastre ganduri, sentimente si comportamente. In final, fiecare dintre noi isi traieste viata cu consecintele deciziilor sale.

 

Scopul si obiectivele AT

 

Instrumentele AT sunt destinate sa ajute oamenii sa obtina autonomia, adica capacitatea de a rezolva probleme folosindu-si la maximum resursele de Adult.

Scopul AT, ca modalitate terapeutica, este acela de crestere si dezvoltare personala prin:

 

·  constientizarea starilor Eului folosite preponderent si intarirea Adultului (care integreaza, mediaza si supervizeaza raspunsurile din Copil si Parinte)


·  identificarea patternurilor disfunctionale, a mesajelor introiectate de la parinti, a credintelor si convingerilor de viata care pot intari comportamentele disfunctionale


·  iesirea din scenariul din copilarie si inlocuirea strategiilor de comportament disfunctionale cu strategii noi, care sa conduca la schimbarile si rezultatele dorite.

 

In AT atat terapeutul cat si clientul isi asuma o responsabilitate comuna pentru realizarea oricarei schimbari pe care clientul o doreste.

 

AT ofera o metoda care poate fi folosita pentru terapie individuala, de grup, a cuplului sau a familiei.

 


Programeaza o sedinta acum!

0724 056 978

0040724 056 978

Formular contact

Nume*

Telefon*

Email*

Mesaj*


Campurile marcate cu * sunt obligatorii