Remediile florale au fost descoperite intre anii 1930 - 1935 de Dr. Edward Bach, un renumit medic bacteriolog, imunolog si homeopat englez.
In cariera sa medicala, Dr. Bach a realizat ca exista o stransa legatura intre ganduri, emotii si sanatatea corpului fizic. El a creat un sistem de tratament natural, care actioneaza la nivel psiho-emotional si restabileste rapid echilibrul interior.
Exista 38 de remedii florale si fiecare remediu este indicat pentru o stare psiho-emotionala negativa.
De exemplu: Mimulus este indicat pentru frici sau fobii, Pine pentru vinovatie, Larch pentru lipsa increderii in sine, Scleranthus pentru dificultatea de a lua decizii, Mustard pentru tristete recurenta, Gorse pentru lipsa de speranta, Holly pentru ura si gelozie, Impatiens pentru nerabdare, Beech pentru intoleranta etc.
De peste 90 de ani, remediile florale si-au dovedit eficienta in intreaga lume, milioane de oameni beneficiind de efectele lor echilibrante si vindecatoare.
Avantajele remediilor florale Bach:
· sunt 100% naturale (sunt preparate din plante lipsite de orice fel de toxicitate)
· nu au niciun fel de reactii adverse si nu produc dependenta (se recomanda inclusiv copiilor si femeilor insarcinate)
· sunt simplu de administrat si pot fi asociate cu alte metode de tratament.
Indicatiile remediilor florale Bach
Remediile florale Bach sunt indicate in diverse tipuri de dezechilibre si tulburari emotionale, precum: frici si fobii, tulburari de anxietate, atacuri de panica, tulburari obsesiv-compulsive, stima de sine scazuta, sentimente inadecvate de rusine si vinovatie, depresie, ingrijorare excesiva si ganduri intruzive, tulburari de somn (insomnie, hipersomnie, cosmaruri), dificultati de comunicare si de socializare, impulsivitate, gelozie, oboseala cronica (burnout), sindrom de stres posttraumatic etc.
Remediile florale Bach sunt foarte utile in timpul perioadelor de viata dificile, care necesita gestionarea eficienta a stresului emotional si adaptarea la schimbari majore, precum: divort sau separare, decesul unei persoane dragi, schimbarea locului de munca sau a locuintei, dezechilibre emotionale asociate cu adolescenta, sarcina, menopauza, pensionarea etc.
Remediile florale sunt benefice in procesul de dezvoltare si optimizare personala, fiind indicate oricarei persoane care doreste sa isi echilibreze trasaturile de personalitate, sa isi foloseasca in mod optim potentialul creativ si sa isi dezvolte inteligenta emotionala, curajul, asertivitatea, capacitatea de decizie si increderea in fortele proprii.
Remediile florale Bach sunt indicate ca tratament complementar pentru suport emotional in bolile cronice.
Aflarea diagnosticului sau prognosticului unei boli, aparitia recidivelor sau complicatiilor, durerea si efectele secundare ale tratamentelor utilizate pot genera diverse stari emotionale (soc, frica, anxietate, panica, depresie, pierderea sperantei, resemnare, ganduri intruzive), care agraveaza simptomatologia si incetinesc sau blocheaza procesul de vindecare.
Prin restabilirea echilibrului psihic si emotional, remediile florale Bach cresc eficacitatea tratamentelor asociate, favorizeaza recuperarea si imbunatatesc calitatea vietii.
Efecte si durata administrarii
Tratamentul cu remedii florale Bach este personalizat si necesita prepararea unei sticlute de tratament cu o combinatie de maxim 7 remedii florale, din care se administreaza cate 4 picaturi de 4 ori pe zi (direct pe limba sau diluate in putina apa).
Efectele tratamentului apar dupa aproximativ 10-14 zile si se consolideaza in timp.
Durata administrarii variaza de la o persoana la alta si depinde de intensitatea dezechilibrului emotional, de vechimea acestuia si de reactia de raspuns individuala. In tulburarile emotionale cronice sunt necesare cel putin 3 luni de administrare.
In asociere cu sedintele de psihoterapie, remediile florale Bach favorizeaza vindecarea prin diminuarea emotiilor si mecanismelor de coping dezadaptative, echilibrarea trasaturilor de personalitate si dezvoltarea unor atitudini sanatoase, in acord cu aptitudinile, scopurile si nevoile personale.